hallo

SOS-Children's Village nursery Worpswede

competition - 1st price, Worpswede, 2022

ANALYSIS / PROGRAM
The property is located at the entrance to the SOS Children's Village near Worpswede in a small, sparse grove south of a small road with little traffic. To the east and west are wide meadows. The car park areas adjoining to the south will be expanded to include the areas freed up by the demolition of the garages. The building site enchants with its natural character, with different densely and loosely grown trees and changing play of light and views into the adjacent expanses. This magic is condensed into a story by the new building, from which a choreography of arrival, of anticipation through foresight and perspective and then of a secure stay arises.

URBAN BUILDING
A one-storey, two-wing structure is so carefully integrated into nature that
• that on the one hand a quasi-parallel protection to the road is created,
• the two eastern parallel partial beams frame an entrance and passage and
• at the same time turn towards the driveway with their sloping gable surfaces and look at those arriving with two “faces”.
• In the west, a triangular "play forest" opens up, which is framed on two sides, which protects and lets one's gaze wander into the distance to the west.
• The entire structure has one storey and crouches under the existing trees, with each block largely covering the other and making it almost invisible in the shadow. As a result, the building masses are perceived as “half as much” from the north and south.
• Almost all oaks are preserved and the building parts in between are woven.
• The result: stock of trees, urban planning situation and internal organization complement each other to form a large whole, an "organism".

ORGANIZATION
The two parallel tracts in the east frame a large structural entrance gesture, a light, glazed intermediate tract allows a view through to the play forest: the children have their destination in mind and cannot wait to go inside. Next to the main entrance, a glowing yellow climbing entrance entices the children to a climbing and crawling course, they want to “immerse” in the day care center as quickly as possible. The foyer is interconnected with the café, the children's kitchen and the multi-purpose room - the heart of the daycare center. Two angled daycare wings are accessed with corridors glazed on both sides, with great views of the play forest. The group rooms are glazed and connected with double doors. The corridors act as a porch to the outside space. The kitchen is placed in the south-east so that deliveries can be made separately via the parking lot. In terms of urban development, closeness to nature and organizational aspects, only a ground-floor building makes sense: the children will have direct access to the outside, they can wave to each other. (No age group, no clerk, no kitchen worker, no special event belong "somewhere up." Stairs, elevators would be dangerous and difficult to supervise.)

MATERIALITY / FAÇADE / CONSTRUCTION
The buildings will have a reddish brick in the base area, with a wooden facade made of silver-grey larch above it. The pent roofs are covered with a green "fur" made of grass, moss, heather etc. The construction is planned as a timber frame construction with a traditional purlin/rafter roof. This ensures a high degree of prefabrication and a reduced construction time. At the same time, the construction offers a local bond that promotes acceptance, but can also be of interest to local craft businesses. In the inner surfaces, the walls are planned as clay construction or dry clay construction. The clay ensures a very good room climate due to its high breathability. The focus of the material selection is on the one hand the reduction of CO2 emissions through locally available materials, which also produce lower CO2 emissions during production. On the other hand, the choice of material means that it is very recyclable. But in particular, the selection of natural surfaces promotes the awareness of children and families for a resource-saving lifestyle and thus already contributes to the future of the children during construction.

SUSTAINABILITY / TGA
In order to obtain a future-oriented building, at least the energy standard KFW40 is planned, whereby special attention is paid to CO2-neutral energy generation. The building is supplied with both heat and cold using geothermal energy. The heat is transferred via surface heating systems such as underfloor and wall surface heating. Thus, a maximum of comfort can be generated by low-temperature surfaces. Photovoltaic systems on the roof generate electricity for the self-sufficiency of the technical systems. Infiltration on the property is planned for rainwater. In consultation with the client, rainwater can be used for toilet flushing or similar.