HANS BÖCKLER ALLEE HANNOVER – URBAN PLANNING 2009

INTENTION
This competition area constitutes an important landmark and entrance to state capital Hannover, being of great strategic importance as regards urban development. The space, on the one hand urban but at the same time pointing openly towards the dense city, creates exciting correlations between density and amplitude, proximity and distance, inside and outside, beginning and ending, architecture and nature. The urban development’s concept integrates the diverse levels of perceiving and experiencing the place. The two opposed highpoints facing one another on the partial surfaces A and B are the place’s landmark, spanning the field. Already viewable from the distant Messingstraße, they establish the beginning and the closing of the ensemble and are perceptible in complex sequences along the way.

Entering Hans-Böckler-Allee, the urban outskirt is settled by two U-shaped constructions: a definite perception of entering is created, marking the beginning of the office location Hans-Böckler-Allee. Following the lane, the city expands: a public space is created, firstly by the present CTH Tower, structured in its range by two slightly inclined panes. The close proximity to the city, the connection to its width, the opportunity of escaping the vividness below by rising in height constitute the place’s special characteristics.

On top of the four-storey volume, repleted with parking garages, courts were created, modelling the place’s connection with the expansiveness, almost being differing landscapes of themselves. The two plateaus focalize the foresttreetops and the horizon behind Messeschnellweg. They hide the traffic and create an oasis of contemplation for the work routine’s breaks. Due to the city entrance’s position in front of an extensive woodland, two exceptional plateaus arise, configuring an identification for the new office world. (Architectural competition 2009)

Portfolio